Mikko Wikstedt Työtä, koulutusta ja turvallisuutta

Työvoima on valtiovallan erityisessä suojelussa

Oikeudesta työhön on kirjoitettu Suomen perustuslaissa mm. seuraavaa: Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön.

Suomen hallituksen, jota perustuslaissa toimeenpanoelimeksi myös kutsutaan, tulisi siis tehdä jotain, panna toimeksi. Kohta neljä vuotta on odotettu kuuta nousevaa, mutta sitä ei ole tullut.  Suomen pahin ongelma on työttömyys. Ja jotta työttömyys vähenisi tarvitaan työtä lisää. Työttömyys ei ole ainostaan massivinen taloudellinen ongelma. Se on myös mitä suurimmassa määrin henkinen ongelma. Ihminen tarvitsee työtä voidakseen hyvin. Kun perustuslaissa puhutaan oikeudesta työhön, tarkoitetaan kansalaisia eli ihmisiä. Valtiovallan päätehtävä ei siis ole tukea monikansallisia yrityksiä vaan Suomen kansalaisia. Yritykset ovat vain väline, toki hyvin tärkeä sellainen, kansalaisten hyvinvoinnille. Valtiovalta on luonut yrityksille loistavat olosuhteet toimia Suomessa: koulutettu ja osaava työvoima, innovatiivinen toimintaympäristö, sopimusyhteiskunta jne. Suomen kasvukilpailukyky on loistava ( 4. / WEF ). Kustannuskilpailukyky taasen meillä on heikko johtuen toimialashokeista ja tuottavuuden hyytymisestä loiston vuosina. Kun tuote tulee elinkaarensa päähän, ei se mene kaupaksi enää edes ilmaiseksi. Me tarvitsemme uusia innovatiivisia tuotteita emme yritystukia tai palkan alennuksia, jotta saisimme vanhat tuotteet halvalla kaupaksi.

Koska hallitus on ollut toimettomana, lehdistössä on onneksi alkanut keskustelu keinoista millä huono kierre saataisiin katkaistua. Puhutaan vuoden maksuvapauksista asuntolainoihin, tunnelista Tallinnaan, Emu-puskureiden käyttämisestä jne. Olen poikkeuksetta ollut Raimo Sailaksen kanssa eri mieltä keinoista. Mielestäni hän ei ole huomioinut ihmistä vaan keskittynyt pelkkiin numeroihin, jotka yleensä on jälkikäteen osoittautuneet vääriksi. Ennustaminen on vaikeaa myös talousviisaille. 4.11. HS:n Kolumni " Talous saadaan nousuun vain järein toimenpitein " osui kuitenkin kohdalleen. Sailas perää kituvan viennin virkistämiseen potku. " Alennettakoon työeläkemaksua ainakin pariksi vuodeksi 3-4 prosenttiyksikköä. Alennus jakautuisi puoliksi työnantajien ja vakuutettujen kesken. Välilliset työvoimakustannukset putoaisivat ja palkansaajien tuloverotus kevenisi." Tämä määräaikainen toimenpide tulisi toteuttaa mahdollisimman pian. Lisäksi Sailas listaa tulevalle hallitukselle toimenpiteitä, jotka olisi nykyisen jo pitänyt toteuttaa: tehottomien yritystukien poistaminen ja verohelpotusten karsinta. Investoinneille haitallista lupaviidakkoa karsittava jne. Lisäksi Sailas puhuu liikenneverkossa, vesi- ja viemäriverkostossa ja kuntien rakennuskannassa muhivan korjaustarpeen pienentämisen välttämyydestä ja järkevyydestä. Tässä on hyviä keinoja työllisyyden parantamiseksi. Pahinta on olla tekemättä mitään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat