Mikko Wikstedt Työtä, koulutusta ja turvallisuutta

Eliitti on pihalla kuin lumiukko, mutta rikastuu

Epätodellisen uutispäivän täydensi demareiden ja muidenkin hallituspuolueiden riemu heidän itsensä sopiman perhepaketin kaatumisesta. Tämä on yksi osoitus siitä, miten eliitti on eristäytymässä omaan maailmaansa. Onko hurmos huipussaan ja vaalivoitto varma, jos muutkin sovitus uudistukset saadaan sössittyä ? Pienellä selaamisella löytyy myös seuraavia herkkupaloja:  " Stubbin korjaussarja työmarkkinoille - palkoista sopiminen vapaaksi " , " Konsensus ja kolmikanta ovat tiensä päässä " , " Työttömyysturvaa pitää lyhentää " ,  "Suomalaiset ovat laiskoja". Lisäksi EVA jauhaa edelleen, että työvoima loppuu ja tarvitaan lisää maahanmuuttoa. Näiden selvästi järjenvastaisten ajatusten jälkeen sopii pieni kevennys: " Ruotsi kotouttaa jääpallon avulla "

Astetta vakavampana asiana mainittakoon, että EU:sta on tulossa tulonsiirtounioni: " Euroopan rahaliitto lähti väärään suuntaan heti alusta alkaen, sanoo yhtenä euron perustajana tunnettu taloustieteilijä Otmar Issing." Olli Rehn, jolla oli merkittävä rooli mm. Kreikan fiaskossa syyttää nyt arvostelijoita jälkiviisaudesta. Yksi osoitus taas elitismistä: ensin tehdään ehdottomasti ainoa oikea ratkaisu kuuntelematta muita mielipiteitä ja sitten kun menee pieleen syytetään jälkiviisaudesta. " Oli pakko tehdä kuten tehtiin. " Ei muuten ollut ja yksi puolue edelleen on sitä mieltä. Rehn on tulossa ehdokkaaksi Helsinkiin. Keskustalla on todella kova kilpailu mieskiintiöpaikoille tulevaan hallitukseen: Rehn, Vanhanen, Pekkarinen, Kääriäinen, Juhantalo ja tietenkin Paavo Väyrynen. Mahtaako Sipilä päästä edes ministeriksi omaan hallitukseensa. En tiedä tuleeko ensi yönä uni, kun em. nimilista pyörii päässä.

Seuraava vakava asia on yhteisöverotulojen putoaminen 800 miljoonalla. Lisäksi näyttää siltä, että hallituksen lupaamat ns. dynaamiset vaikutukset mm. työllisyyteen ovat käytännössä nolla. Tämäkin meni palkansaajien näkökulmasta sivu suuhun, mutta eliitin eli omistajien taskuun. Suuryritykset nimittäin tahkoavat erinomaisia tuloksia. Verojen maksu jakautuu entistä epäoikeudenmukaisemmin Suomessa: ne ei maksa joilla on ja niiltä otetaan joilla ei ole.

Seuraavalla hallituksella on kova työ korjata ensin nykyisen hallituksen tekemiset ja tekemättä jättämiset ja vielä saada pyörät pyörimään ja työttömyys taittumaan. Tässä muutamia vinkkejä: Opin jo alakoulussa, että Suomi elää viennistä ja vientiin tarvitaan teollisuutta. Tarvitaan teollisuuspoliittinen strategia riittävän alhaisine energia- ja ympäristöveroineen. Laskusuhdanteen aikana julkisen sektorin  henkilöstön sopeutukset tapahtuvat eläköitymisen ja lomautusten avulla ei irtisanomalla. Jos julkiselta sektorilta irtisanottu henkilö ei pääse töihin, tulee hän yhteiskunnalle yhtä kalliiksi kuin häntä ei olisi irtisanottu. Työpanos vain menetetään. Lisäksi voisi toteuttaa mm. kauppojen aukioloajan vapautuksen ja ALV- rajan noston, joista on puhuttu pitkään yritystoimintaa helpottavina ja työllistämistä edistävinä toimenpiteinä, mutta saamattomuus tässäkin on toistaiseksi ollut lopputuloksena.

Sokeriksi pohjalle jätin vasemmistoelitisti Paavon, joka kävi Kreikassa riemuitsemassa veljespuolueensa vaalivoitosta ja lupauksesta olla maksamatta velkojaan Suomelle.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Eero Mattila

Komppaa useita ajatuksiasi. Totuuden nimissä on kuitenkin sanottava että julkiselta puolelta irtisanottu ihminen ei voi työttömänä tulla yhtä kalliiksi kuin työelämässä. Työttömyskorvaus ei voi olla yhtä suuri kuin ko. henkilön palkka.
- Toisaalta julkisella puolella tehdään niin paljon huonoa suunnittelua mm. kaavoitus, rakentaminen, ympäristönsuojelu että ongelmat todennäköisesti vähenisivät jos henkilöstöä olisi vähemmän. Nyt tutkitaan ihmisten takapihoja kun ei ole muuta tekemistä ja yritetään jollain tavalla päteä...

Käyttäjän mikkowikstedt kuva
Mikko Wikstedt

Olet aivan oikeassa noista julkisen puolen ongelmista mm. kaavoitus, älyttömät kyttäilyt ja sisäiset ja ulkoiset raportoinnit raportoinnin vuoksi. Lisäksi en voi olla ihmettelemättä sitä, että poliisin aika menee juoppojen kuskaamisessa putkaan. Varmasti löytyisi yksityinen yritys hoitamaan tämän tehtävän. Julkisen sektorin pitäisi toimia tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti riippumatta siitä onko nousu- vai laskukausi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Iloksemme totean, että Raasporissa tehdään rakennusvalvonnasta perusteellinen selvitys. On huomattu, että toimitaan vääriin ja nyt tehtävään otetaan ulkopuolinen selvittäjä. Näin pitäisi toimia muuallakin. Kovin epäyhtenäiselle nuo toimet tässä valtakunnassa näyttävät. Mikähän mafia siellä jyllää ollaan kuin Italiassa. Roomassakin mafia vallassa rakentamisessa ym. Meillä vähän samoja piirteitä. Niistä olisi päästävä.

Kannattaa tutustua tuohon Raaseportin tilanteesen www.etela.com saitilta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kauppojen aukiolon vapautus olisi kuluttajan kannalta myönteisen näköinen liike, mutta miten "työväenpuolue ilman sosialismia" sen käytännössä toteuttaisi, kun vastassa on sellainenkin tekijä kuin SAK?

Tässä SAK:n näkemystä: "SAK pitää perusteltuna, ettei selonteossa esitetä kauppojen aukioloihin laajennusta" http://www.sak.fi/aineistot/lausunnot/sakn-lausunt...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Eiköhän hyvin palkattu työ vähitellen ala kelvata SAK:llekin, mikäli se kysyy jäsenistönsä kantaa, eikä vain järjestönä itse määrittele sitä kantaa?
Jos se on kannattavaa kauppiaalle ja kuluttajalle, niin eivätkö ne kuluttajatkin ole pääasiassa myös AY-liikkeen jäseniä? Tai siis me.

Tapani Lahnakoski

Miten sitten menee tämä sääntelyn vähentäminen? Onko se sitä, kun poliisi tulkitsee aselakia niin, että starttipistoolit pitää panna luvanvaraisiksi?

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Kaikki asiaa blogissa. Julkisen puolen työpaikkoja on viime aikoina mollattu oikein urakalla. Niitä ei pitäisi tuomita suoralta kädeltä. Työ tarvitsee tekijänsä, sama onko se julkinen vai yksityinen, kun ei liikaa suosittaisi yksityistä. Se on sanottava että kaikilta osin ei tehokkuus ole parasta mahdollista, mutta se johtuu usein johtamisesta. Samaa vikaa on yksityisellä puolellakin.

Julkisen puolen ongelmat johtuvat osittain siitä että korkein johto on politiikan palkkiovirkana saatu. Ammattijohtajat ja-virkamiehet julkisella puolella ovat pääsääntöisesti hyviä.

Käyttäjän mikkowikstedt kuva
Mikko Wikstedt

Niin, missä me olisimmekaan, jos perusvirkamieskunta ei olisi hyvää ja asiantuntevaa sekä moraaliltaan maailman huippua.

Juhani Kahela

Mistä löytyisi virkamiehiä, jotka ajaisivat kansan etua todella. Esimerkki Sveitsistä. Ystäväni aloitti yritys toiminnan siellä ja meni verotoimistoon ilmoittautumaan. Kysyi, että onko tämä oikea paikka. Oli. Virkailijan ensimmäinen kommentti oli, että heidän tärkein tehtävänsä on huolehtia, että jokainen maksaa veroja mahdollisimman vähän. Vertaa esimerkisi Suomen tullin taistelua tuontiautojen veroista. Suomessa kansalainen on viranomisen alamainen. Pitäisi olla, että viranomainen on kansalaisen etujen ajaja. Lait ja säännökset muutettan, niin etää kansan palveleminen virkamiehen tärkein tehtävä ja säännökset joustvat kansanlaiseksen eduksi.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Eikö esittämäsi yritysten tukeminen verovaroilla ja energiaverojen laskeminen teollisuudelta anna yhtä huonon dynaamisen vaikutuksen kuin mainitsemasi yritysveron alentaminen ? Sitä ei kukaan tiedä. Me tiedämme kuitenkin, että energiaveron alennus hyödyntää vai suuria paljon energiaa vaativia yhtiöitä. Ne yritykset eivät palkkaa lisää työvoimaa. Yritysveron alennus hyödyttää kaikkia yrityksiä joilla on tämän johdosta mahdollisuus kasvaa ja investoida.

Sitten sotket tarkoituksella yritysverotuksen ja henkilöverotuksen. Yritysverotuksen muutoksilla ei ole mitään tekemistä henkilöverotuksen kanssa.

Toisaalta et arvioinut tai osannut arvioida kuinka monta työpaikkaa olisi menetetty ilman yritysveron alentamista ? Mitkä teollisuuden tai ulkomaiset investoinnit olisivat jääneet tekemättä ? Olisvatko ulkomaiset investoinnit loppuneet kokonaan ? Olisiko Suomen teollisuus siirtänyt tuotantoaan ulkomaille ?

Näit ainoastaan, että tämä 800 milj. meni suoraan eliitin ja omistajien taskuun. Jos meni, niin he maksavat voitoistaan enemmän pääomatuloveroa (32 %). Myös yhtiön vakavaraisuus kasvaa.

Yritysveron alentamisen vaikutukset eivät luonnollisesti näy vuodessa eivätkä kahdessa. Merkittävin peruste yritysveron alentamiselle on tietysti verokilpailu.

Kansainvälinen verokilpailu kohtaa eri veromuotoja eri tavoin. Yrityksiä houkutellaan edullisilla yritysverotusta koskevilla säännöksillä. Tärkein näistä on yhteisöverokanta. Pääomia ja investointeja houkutellaan pääosin näillä keinoilla.

Käyttäjän mikkowikstedt kuva
Mikko Wikstedt

Olen kuullut sanottavan, että Suomessa on Euroopan korkein veroaste. ( Mielestäni Ruotsissa on vielä korkeampi , mutta ) jostakin valtion pitää verot kerätä. Nyt tuo 800 milj. katetaan lainalla, mutta onhan se selvä, että jos jotkut maksavat vähemmän veroja niin toisten pitää maksaa enemmän. Tämä siis karkeasti yleistettynä, kuten sekin että kyllä eliitti osaa verosuunnittelun mm. erilaisten sijoitusyhtiöiden kautta. Yrityksen vakavaraisuuden kasvu on tietenkin hyvä asia. Ja vientiteollisuutta meidän pitää saada lisää. Nyt vain lyhyen tarkastelujakson jälkeen näyttää siltä, että hallituksen lupaamat vaikutukset , mm. työllisyyden parantuminen, eivät ole toteutuneet. Uusia keinoja tässä tarvitaan ja etsitään. Niin ja se oli VM:n arvio dynaamisista vaikutuksista ( +/-0 ). Itse en kyllä sitä osaa arvioida. Yksi iso paperiteollisuuden investointi Äänekoskelle voitaneen kyllä laskea tämän yhteisöveroalen piikkiin. Halpa energia ja vakaa toimintaympäristö olisivat mielestäni vieläkin tärkeämpiä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Mikko Wikstedt,

muista, että hallituskin on vain inhimillisiä ihmisiä. Hekin haluavat nauttia onnistumisen kokemuksista... tirsk ja kikatus.

---
Stubb toistaa vain Draghin sanomisia. Euroopan unionista rakennetaan hikipajaunionia.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Riikka Söyring

Niin. Esimerkiksi Mikko Wikstedtin edustamat työttömät insinöörit eivä kuulemma tirsku ja kikata.

Meinaatko sinäkin, että yritysveroja sekä työnantajamaksuja kiristämällä työttömien määrä vähenee ja yritysten investoinnit kasvavat ?

http://www.lansivayla.fi/artikkeli/stub-39

Käyttäjän mikkowikstedt kuva
Mikko Wikstedt

Aika paljon olen maata kiertänyt, enkä ole vielä hymyä nähnyt irtisanomislapun käteen saaneella, heidän läheisillään tai luottamusmiehillä. Enkä usko, että työnantajankaan edustajia hymyilyttää kovin usein näissä yhteyksissä.
Energiaverojen alentaminen helpottaisi kaikkea teollisuutta ja tavallista kuluttajaakin. Näissä ja ympäristöveroissa sekä byrokratiassa me häviämme kilpailijoillemme. Yhteisöverossa taas menimme mukaan verokilpaan. Mielestäni tällaiset asiat piti EU:n myötä harmonisoitua siirtymäaikojen jälkeen.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #13

Mikko Wikstedt

Ajatko järjestönne jäsenten etua vai Perussuomalaisten vaaliohjelmaa ja vaihtoehtobudjettia ?

Puheenjohtaja Pertti Porokari näkee asian toisin

"Porokarin mukaan globaalissa taantumassa teollisista työpaikoista käydään entistä kireämpää kilpailua. Tässä kisassa Suomen keskeiset kilpailijamaat Ruotsi ja Saksa vaikuttavat menestyvän Suomea paremmin.

– Tämä johtuu kyseisten maiden aktiivisesta teollisuuspolitiikasta ja maansa elinkeinoelämän tarpeiden Suomea aktiivisemmasta ymmärtämisestä, Porokari toteaa.

Hänen mieleistään uuden teollisuuden syntyä on vauhditettava t&k- ja koulutuspoliittisin panoksin.

– Olemassa olevan teollisuuden toimintaedellytykset on turvattava. Teollisuudelle ei saa kohdentaa uusia lisärasitteita, Porokari vaatii."

Miksi asettaa yritysverotus ja energiaverotus vastakkain. Teollisuus ja yritykset tarvitsevat niiden molempien alentamista. Ruotsi suunnittelee yritysverotuksen alentamista 16,5 prosenttiin.

Käyttäjän mikkowikstedt kuva
Mikko Wikstedt Vastaus kommenttiin #16

En aseta yritysverotusta ja energiaverotusta vastakkain. En hyväksynyt yhteisöverotuksen liian rajua alennusta. Parasta mahdollista kokonaisuuttahan tässä haetaan. Energiaverotuksen alennuksella olisi mielestäni laajempi piristävä vaikutus talouteen. Olin eilen Teknologiateollisuuden ja Metalliliiton järjestämässä keskustelutilaisuudessa, jossa oltiin liikuttavan yksimielisiä siitä mitä Suomi tarvitsee lisää: vientiteollisuutta.
Perussuomalaiset ovat puolueena yllättävän samoilla linjoilla kuin työnantajani ainakin kaikkein lähinnä olemassa olevista puolueista.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

En meinaa, että yritysveroja ja työnantajamaksuja kiristämällä työttömien määrä vähenee. Enkä sellaista sanonutkaan.

Puhuin ainoastaan hallituksen halusta onnistumiskokemuksiin. Sanon sen toisella tapaa: Hallitus haluaa tuntea tekevänsä jotain kasaamalla paketin, joka kaadetaan (vaalien alla) jotta päästää jatkamaan tekemistä (vaalien jälkeen) ja leikkimään hyödyllistä.

Tässä auttavat hallituspuolueet, jotka istuvat eduskunnassa ja äänestävät ajoittain luottamusäänestyksissä siitä, luottavatko puolueensa ministerijäsenten toimintaan.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Mikko W kirjoitti "... jostakin valtion pitää verot kerätä. Nyt tuo 800 milj. katetaan lainalla, mutta onhan se selvä, että jos jotkut maksavat vähemmän veroja niin toisten pitää maksaa enemmän.

Ei kerättävien verojen määrä ole ylhäältä annettu. Valtion ja kuntien menoja voidaan (ja pitääkin) alentaa sellaiselle tasolle, jonka yksityinen sektori pystyy kantamaan.

Käyttäjän mikkowikstedt kuva
Mikko Wikstedt

Kyllä. Menojen ja tulojen pitää olla tasapainossa, mutta jonkun täytyy silti ne verot maksaa olivat ne minkä suuruiset tahansa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kansantaloustieteen kannalta jako julkisiin ja yksityisiin tai muihin "sektoreihin" on järkeä vailla. Jako on puhtaasti poliittinen ja propagandistinen.

Janne Suuronen

"
Verojen maksu jakautuu entistä epäoikeudenmukaisemmin Suomessa: ne ei maksa joilla on ja niiltä otetaan joilla ei ole.
"
Aargh kun sieppaa tällainen epä-älyllinen populismi.

Björn Wahlroos maksoi 2013 veroja 3,6 miljoonaa euroa, tyypillinen opiskelija 0€.
Antti Herlin yli 300 000€, kansaneläkeläinen ei yhtään.

Wahlroos ja Herlin eivät luultavammin kyseisenä vuotena käyttäneet yhteiskuntamme kahta kalleinta palvelua, sairaanhoitoa ja koulutusta, hyväkseen eurollakaan.

Voisitko täsmentää, että kuin verojen maksu on jakautumassa entistä epäoikeudenmukaisemmaksi ?

Toiseksi haluaisin kysyä, että mitä mieltä olet ammattiyhdistysten jäsenmaksujen verovähennyksestä ? Ymmärtääkseni ne poistamalla valtion verotulot kasvaisivat satoja miljoonia euroja. Ja siinähän ei tosiaan olisi kyse köyhimmän kansanosan, vaan työssäkäyvien (hyväosaisten) veroista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Björn Wahlroos maksoi 2013 veroja 3,6 miljoonaa euroa"

Jos poliitikot olisivat lahjoittaneet nallelle Postipankin lisäksi vielä Fortumin olisivat nallen maksamat verot vielä korkeammat.

Käyttäjän mikkowikstedt kuva
Mikko Wikstedt

Eduskunta on pullollaan epä-älyllistä populismia. Siellä kuitenkin säädetään lait joiden mukaan mm. työmarkkinajärjestöt toimivat. Toimiva työmarkkinajärjestelmä, kolmikanta, sopimusyhteiskunta, jne. ovat merkittävä vakauttava tekijä, joka taas on yrityksillä top kolmosessa investointipäätöksiä tehtäessä. Semmoista järjestelmää pitää tukea, joka tuottaa hyviä tuloksia, kuten suomalainen työmarkkinajärjestelmä. Kannatan siis ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeutta ja tietenkin myös yritysten oikeutta vähentää työnantajajärjestön jäsenmaksut, joka lienee sekin merkittävä summa vaikka siitä ei juuri puhuta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Verojen oikeudenmukaisuudessa EI ole kyse maksettujen verojen määrästä, vaan siitä, kuinka monta senttiä kukin maksaa kustakin ansaitsemastaan eurosta.

Verotuksen voimakas progressio on oikeudenmukaisen verotuksen perusta, sillä mitä suuremmat tulot henkilöllä on, sitä enemmän hän suhteellisesti myös hyötyy verotuksella maksetuista palveluista.

Tero Lehtonen

Kyllä on tyhmää puhetta! Eliitin veronmaksu on viimeisen 24v aikana vaan ja ainoastaan pienentynyt suhteessa tuloihin! Vuonna 90 Nalle:n tulot oli 240000T euroa nykyrahassa ja vero%60! Viimevuonna äijä tienas 11 Miljoonaa ja vero %30 tuntumassa! Ja kehtaa valittaa korkeaa verotusta ja sitä, ettei Suomessa bisnes kannata? WTF!? Äijän tulot on monikymmenkertaistuneet vero% on puoliintunut! Avatkaa Hei silmänne hyvät ihmiset! Tämä suomi on kohta, kuin Kreikka jossa rikkaat ei veroja maksa ja pien yrittäjät laittaa rahansa suoraan omaantaskuun ja palkansaajan palkka on niin onneton ettei siitä jää mitään käteen! Miksi lamasta kärsivät vaan tavikset jotka yrittää löytää itselleen työtä jotta tulisivat edes jotenkin toimeen ja heitä haukutaan laiskoiksi!? Tiedän että tässä maassa oikean työpaikan saanti on lähes mahdoton asia nykyään ei auta vaikka olis kokemusta yli 10v tai mitä tahansa koulutusta saanut! Ei ole kuin pätkä työtä muutamia kuukausia kerrallaan vaikka itse työtä kyllä olisi, mutta kun on helpompaa hyväksikäyttää ihmisiä ja ottaa valtion tukia vastaan, kuin palkata oikea työntekijä! Hyväksikäyttö on tehty helpommaksi kuin työntekijän arvostaminen! Ja näitä vähiäkin töitä joita on saanut tehdä teetetään jo nyt minimi palkalla ihan vaan siksi koska Virolaiset ja muut suostuu pilkkahinnalla tekemään! Miten kilpailet työstä Virolaisen kanssa joka tekee saman työn 5 euroa halvemmalla /Tunti? Ja riippumatta siitä osaako hän oikeesti tehdä sitä työtä sillä ei ole niin väliä, kunhan saa halvalla! Minulla ei yksinkertaisesti ole varaa tehdä työtä sillä 6-7eruron tunti palkalla koska minulle ei siitä työstä makseta valtion tukea, niin kuin Virolaisille joka Suomeen tullessaan töihin saa samasta työstä 3x palkkaa ja vielä 1000 euroa valtion tukia! Onko tämä oikein kysynvaan? Ja olen monesti nähnyt ettei nämä Virolaiset osaa kunnolla hommiaan mutta ei se näytä haittaavan pomoja vaikka hommat tehtäisiin aina kahteen kertaan! Pistä Virolainen asialle ja tee sen jälkeen itte! Ei sillä lisää töitä tule, että työttömien etuja leikataan! Mutta ilmeisesti se on tässä päämääränä, että saadaan ihmiset väkisin puoli-ilmaiseksi töihin jotta rikkaat tienas entistä enemmän ja palkka erot vaan kasvaisi ja eriarvoistuminen! Suomen poliitikot ovat näiden rikkaiden talutusnuorassa ja tekevät just niin kuin he haluaa! Eli rikkaiden veronkierto on laillista verosuunnittelua jonka hallitus ja kansanedustajat ovat tehneet mahdolliseksi ja ties mitä muuta! Nämäkö on hyviä asioita?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Älä sie etelän mies hosu! Äänestä!

Toimituksen poiminnat