Mikko Wikstedt Työtä, koulutusta ja turvallisuutta

Ylimmän korruptionvalvojan esteellisyys

 

Susanna Reinbothin analyysin (HS 24.3.) otsikko ”Nissisen tapaus linkittyy Aarnio-vyyhtiin” on osuva, mutta täysin eri yhteydestä kuin juttu antaa ymmärtää. Keskusrikospoliisi ilmoitti viime torstaina aloittavansa esitutkinnan valtakunnansyyttäjä Matti Nissisestä. Hänen epäillään osallistuneen esteellisenä syyttäjälaitoksen koulutushankintoihin vuosina 2007-2015. Nissinen on myöntänyt, että hänen menettelynsä on ollut virheellistä. Nyt viranomaiset selvittävät onko kyseessä arviointivirheen lisäksi rikos. Reinboth linkittää tapauksen Aarnio-vyyhtiin, koska ilmiannon tekijä on Aarnion alaisen sisko.

Minun mielestäni Nissisen tapaus linkittyy Aarnio- vyyhtiin siinä, että kummassakin tapauksessa laitosten ylin virkamiesjohto on kykenemätön kantamaan vastuuta virheistä. Syyttäjälaitoksen kannalta olennaisin kysymys on, miksi kukaan laitoksen sisällä ei puuttunut Nissisen esteellisyyteen tai huomannut sitä kymmenen vuoden aikana? Miksi ihmeessä ilmiannon piti tehdä Ruotsissa asuva nainen!

Matti Nissinen on itse nimenomaan keskittynyt ja painottanut esteellisyyteen liittyviä asioita aina Matti Vanhasen vuoden 2009 lautakasajupakasta lähtien. 28.9.2016 julkaistu haastattelu (MTV uutiset/ Jarkko Sipilä) on otsikoitu ” Valtakunnansyyttäjä kaipaa lisää ilmiantoja korruptiosta.” Nissinen toteaa, että korruptio iskee yllättävän helposti ja sitten kun se iskee, niin siitä on vaikea päästä eroon. Kysymykseen onko korruptio Suomessa ongelma hän vastaa: ”Ei meillä sellaista julkikorruptiota juurikaan esiinny. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö rakenteellinen korruptio voisi olla merkittävä riski. Se on kuin rakennuksen vesivaurio. Jos vettä ei siivota pois, niin se jää rakenteisiin ja leviää.”

Kuinka syvälle syyttäjälaitoksen rakenteisiin tällainen hyvä veli - verkosto on levinnyt? Koska Nissinen, esteellisyyden ehdottomana asiantuntijana ja ylimpänä syyttäjänä, on tehnyt tällaisen arviointivirheen, tulisi hänen erota välittömästi. Mutta näinhän ei Suomessa tapahdu. Riittää kun pahoittelee asiaa. Syyttäjälaitoksen uskottavuus karisee entisestään, koska oikeusministeriö ei pidättänyt Nissistä virasta rikostutkinnan ajaksi vaan myönsi hänelle virkavapaata. Kohdellaanko kaikkia virkamiehiä yhdenvertaisesti ja onko laki kaikille sama? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Susanna Reinbothin otsikointi on journalistista kikkailua. Toimittaja asettuu siinä Nissisen puolustajaksi pyrkimällä leimaamaan kantelun tekijän vähintäänkin epäilyttäväksi. Näin siitä huolimatta, että tapaus on selvä ja Nissinen itse myöntänyt toimineensa esteellisenä. Kiintoisaa on, että Reinbothin asenne Sipilän tapauksessa, jossa syytösten kohde ei ollut toiminut esteellisenä, oli täysin päinvastainen.

Toimituksen poiminnat